Boek
Frans

La petite fille de Monsieur Linh

Philippe Claudel (auteur)

La petite fille de Monsieur Linh

In de reeks:
Wanneer zijn eigen land wordt platgebrand tijdens een oorlog, vlucht een Aziatische man met zijn kleindochter naar Frankrijk, waar hij bevriend raakt met een Fransman.
Extra onderwerp
Taalpunt, Anderstalig
Titel
La petite fille de Monsieur Linh
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Stock, 2008
183 p.
ISBN
9782253115540

Andere talen:

Besprekingen

Het dorp waar monsieur Linh woont, waarschijnlijk in Vietnam, wordt tijdens de oorlog platgebrand. Zijn zoon en schoondochter komen om; hij vlucht met zijn kleindochter, een baby nog. Samen met andere vluchtelingen gaat hij op de boot naar Frankrijk. Hij heeft veel verdriet maar voor het kindje moet hij verder. Hij woont in een opvangcentrum. Tijdens een wandeling ontmoet hij een Fransman, monsieur Bark en ondanks het taalverschil sluiten ze vrienschap. Helaas moet Linh na enige tijd het centrum verlaten. Hij kan zijn vriend hiervan niet op de hoogte stellen. Bark probeert uit te vinden waar zijn vriend naartoe is gebracht, maar dat lukt niet. Linh wordt naar een bejaardenoord gebracht. Hij heeft het er slecht naar zijn zin en mist zijn vriend. Na zijn vlucht volgt een onverwachte ontknoping. Het verhaal speelt zich af in het heden met flashbacks naar het geboortedorp van de hoofdpersoon. Hierdoor krijgen we een mooi beeld van het leven op het platteland in Azië en van de problemen di…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia