Boek
Nederlands

Ik ben een eiland

Tamsin Calidas (auteur), Hans Kloos (vertaler)
Autobiografisch verhaal van een jonge vrouw die haar comfortabele leven in Londen verruilt voor het (over)leven in een eenvoudig boerenhuis op een Schots eilandje.
Titel
Ik ben een eiland
Auteur
Tamsin Calidas
Vertaler
Hans Kloos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I am an island
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2021
327 p. : ill.
ISBN
9789083095387 (paperback)

Besprekingen

Het eilandleven is niet voor iedereen

In een prachtige memoir beschrijft Tamsin Calidas hoe ze met haar man naar een Schots eilandje verhuist en zich daar probeert thuis te voelen. Feilloos analyseert ze haar binnenwereld en de rampspoed die haar treft.

Als de Engelse schrijver Tamsin Calidas en haar man naar het grimmige noorden van Schotland reizen om plekken te bekijken waar ze zouden willen wonen, beloven ze elkaar dat die woonplaats nooit op een eiland zal zijn: te afgelegen, te onpraktisch, te geïsoleerd, lastig om je thuis te voelen, moeilijk om iets te doen en onmogelijk om er werk te vinden. Tegen beter weten in bezichtigen ze toch een verlaten boerderij op een Schots eilandje met honderdtwintig bewoners, één winkeltje en een hoofdweg die eerder aandoet als een karrespoor dan als een dorpsstraat. Zelfs de makelaar raadt de koop af: het eilandleven is niet voor iedereen weggelegd, roept ze de Londenaren nog na. Het boerenhuis is in barre staat, heeft geen water, elektriciteit of verwarming en is niet geïsoleerd, maar de schrijver ziet door de roze bril van hoop geen bezwaren meer, alleen nog maar uitdagingen.

Als ze eenmaal zijn geïnstalleerd in hun croft, maakt de langgekoesterde droom …Lees verder

Dit goed geschreven en fascinerende autobiografische boek van Tamsin Calidas leest als een spannende roman. Omdat het zo direct van toon is, maar ook omdat het bijna onvoorstelbaar is wat een mens kan doorstaan. Het leek zo idyllisch, een bestaan op een klein eiland voor de Schotse kust, ver weg van de Londense ratrace. De werkelijkheid is totaal anders: buffelen om een bestaan op te bouwen in een eenvoudig boerenhuis, geen gastvrije eilandbewoners, een relatie die langzaam barsten gaat vertonen en de allesoverheersende rol die de natuur speelt. Hij vertrekt ten slotte, zij blijft. Eenzaamheid in alle toonaarden – haar enige vriendin op het eiland komt om bij een ongeluk – tot zij na jaren vechten en overleven als het ware samen gaat vallen met de seizoenen, het natuurgeweld en de dierenwereld. En zelfs met de eilandbewoners. Maar dan zijn alle grenzen wel verkend. Rauw en pijnlijk, maar ook sterk en confronterend. Drie aktes markeren haar bestaan, de laatste met de namen van de eleme…Lees verder