Boek
Nederlands

De boomhut : avonturenverhalen

Ursel Scheffler (auteur), Jutta Garbert (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als Anna en Lukas vier weken lang bij oma logeren, heeft oma heel veel verrassingen voor hen: ze gaan zelfs een boomhut bouwen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Hutten bouwen, Vakantie
Titel
De boomhut : avonturenverhalen / Ursel Scheffler ; ill. Jutta Garbert
Auteur
Ursel Scheffler
Illustrator
Jutta Garbert
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Die Baumhauskinder
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
55 p. : ill.
ISBN
90-5838-075-0

Besprekingen

De boomhut is een verzameling avonturenverhaaltjes over Anna en Lukas. Ze brengen vier weken van hun zomervakantie door bij oma. Opa is onlangs overleden, en komt veel ter sprake. Oma Lucie werkt zich uit de naad om het de kinderen naar hun zin te maken: ze bouwen samen een boomhut. Een plek voor avontuur in de oude kastanjeboom bij het werkhuis van opa zaliger. De avonturen van Anna en Lukas volgen elkaar op, doorspekt met een aantal verrassingen van oma. De kinderen sluiten vriendschap met de tweeling en de hond van de buren; dan wordt het pas echt leuk! De boomhut wordt ridderburcht, wigwam, detectivebureau en ruimteschip. Bij volle maan kampeert het viertal buiten en dan is de boomhut een heerlijk spookhuis. Aan het einde van hun verblijf rukt een vroege herfststorm takken van de oude kastanjeboom en de boomhut wordt vernield. De kinderen moeten afscheid nemen van hun vertrouwde kastanjeboom. Het afscheidsfeest is tegelijk een afscheid van de zomer, hun boom en ook van opa…Lees verder
Anna en Lukas gaan in de vakantie vier weken bij oma Lucie logeren. Oma heeft steeds verrassingen voor de kinderen. De kastanjeboom en de boomhut die de kinderen maken, spelen een belangrijke rol. Verder spelen ze met twee buurkinderen en betrappen ze vanuit de boomhut een inbreker. Het is een doorlopend verhaal, verdeeld in korte, getitelde hoofdstukken die apart voorgelezen kunnen worden. De gekleurde illustraties op elke bladzijde zijn aardig getekend, maar voegen niets toe aan de tekst. De kinderen zijn erg braaf, alle activiteiten zijn wel erg verantwoord. Er is geen enkele wanklank. Ruzie of heimwee (vier weken zonder ouders) is niet aan de orde. De tekst is vaak hinderlijk letterlijk uit het Duits vertaald. Dat levert regelmatig krom Nederlands op. Een redelijk voorleesboek voor kleuters. Stevig uitgevoerd met een aantrekkelijke buitenkant. Vanaf ca. 5 jaar.